אליעזר בשן-הורים וילדים בהגותם של חכמי צפון אפריקה-ברית מילה

הורים וילדים- אליעזר בשן

על המוהל

בספרותם של חכמי מרוקו

על פי הדין ״הכל כשרין למול ואפילו ערל ועבד ואשה וקטן מלין במקוב שאין שם איש״(רמב״ם, הל׳ מילה פרק שני, הל׳ א). אבל ״יש אומריב שאשה לא תמול וכן נוהגים להדר אחר איש״ (יוסף כנאפו, ׳אות ברית. קודש׳, דף מב, ע״א)\

רצוי מוהל צדיק. ״יש לאדם להדר ולחזר אחר מוהל… היותר טוב וצדיק וישר״ (שם).

מוהל מתחיל. בהלכות מילה שחיבר ר׳ יצחק אבן ואליד נאמר בסעיף הראשון: ״אדם שלא מל מעולם אינו יכול למול היכא [במקום] דאין מוהלים מומחים עומדים על גבו״(׳ויאמר יצחק׳, ח״א, דף קה ע״ב).

 

בפאס המוהלים הם תלמידי חכמים ומורישים חזקתם לבניהם. יעב"ץ שפעל בפאס ובמכנאס במחצית הראשונה של המאה ה־18 כותב, כפי ששמע מרבותיו, כי תמיד היה המנהג בפאס:

שלא להתמנות מוהל קבוע אלא תלמיד חכם וכל כמה שיהיה רשום ומובהק יותר וירא שמים מצוה הוא… והוא מנהג שיש לו עיקר ויש בו טעב דמצות צריכות כוונה… אך המון העם איזה עבר עליהם רוח ה׳ לדעת מה זה ועל מה זה, אלא כמחתך בשר בעלמא.

לדידו המילה אינה מלאכה טכנית רפואית, אלא על המוהל להעביר את התינוק מרוח הנכר לקדושת ישראל. לכן רק תלמיד חכם ראוי למלאכה זו.

כך הוא כתב בעקבות שאלה שנשאל ר׳ יהודה בן עטר בדבר אדם ״מהמון העם״ בשם אברהם אדהאן שהסיג גבולו של ר׳ מנשה בן החכם אברהם אבן דנאן, וזה ״טען נגדו שאינו בדין לבא בגבולו ולחטוף מצותו ממנו אחר שהוא מוחזק במצוה זו מכח אביו שהיה ידוע מוהל ואחריו החזיק הבן הנזכר באומנות אביו ונתחנך במצוה זו בעוד אביו חי״. המוהל השני טען כי אבותיהם של התינוקות מזמינים אותו. החכם פסק כי למרות שהוא מוזמן על ידי אבות התינוקות אסור לו להסיג גבול רעהו בעל החזקה, אלא אם כן טען אבי התינוק כי המוהל המוחזק ״גורם צער גדול לתינוק״ (׳מוצב״י׳, ח״א, סי׳ שיז).

 

מוהלים בהתנדבות. היו מקומות במגרב שנהגו כמנהג ירושלים בהם המוהלים היו משתדלים כדי לזכות במצות מילה, ״ולפעמים רבות המוהל עוזר לאבי הבן ברצי כסף אם איש עני הוא״(י. גליס, מנהגי ארץ ישראל, דף רפא, סי׳ כא).

היה נהוג במרוקו גם בדורות האחרונים כי המוהלים אינם מקבלים שכר (יוסף בן נאיים, ׳נוהג בחכמה׳, עמ׳ 36).

יהודים אמידים מלו לשם מצוה, כפי שכתב הרב דוד תורגמן, בן דורנו, על מוריס קורקוס ממראכש שהיה סוחר מצליח באגדיר, ולא נזקק לתשלום על עשיית המצוה (ד. תורגמן, תשס״א, עמ׳ 72).

 

חזקה של המוהל ורצון של אחרים למול. ר׳ שלמה הכהן אצבאן דן בשאלה האם יש למוהלים חזקה, על רקע ויכוח זה: החכם בנימין אלבאז התבקש על ידי הוועד של הקהילה, כנראה בפאס, ללמד קבוצת אנשים מלאכת הברית ״על מנת שלא יתלמד שום אדם למול זולת התלמידים״. המוהל המנוסה נתן להם רשיון למול וסיכם אתם שהוא יטול מחצית הנימולים ושלושתם יטלו החצי השני. והמילה שיש בה הנאה, כלומר הכנסה טובה, היא שלו. זה חמש עשרה שנים הם עובדים לפי תנאים אלה.

 

אחרי ההסכם הנ״ל פנו ר׳ יוסף בן נאיים ונסים נקאב לוועד, שגם הם מבקשים להיכנס למלאכה זו. אבל ר׳ בנימין אלבאז טען שר׳ יוסף בן נאיים אינו יודע למול, והוא תיקן את הטעון תיקון, וכי גם השני אינו יודע כלל למול. בתשובתו ציטט את יעב״ץ, מוצב״י, ח״א, סי׳ שיז הנ״ל, והגיע למסקנה זו: נכון שיש לראשונים חזקה למול את בניהן של אותן משפחות שכבר מלו את ילדיהן, אבל אין להם רשות למנוע שאחרים ילמדו את מלאכת המילה, וימולו ילדים של אבות אחרים אם אלה ירצו בהם. לפי סגנונו:

השניים החדשים יכולים הם למול לאנשים חדשים אם ירצו אבותיהם לתת בניהם מרצונם למול אותם, אכן אנשים שכבר החזיק בהם המלמד כבר אינם יכולים למול את בניהם (׳מעלות לשלמה׳, חו״ם, סי׳ יא).

ר׳ דוד עובדיה ציטט מקור זה, כדי לבסס דעתו שמוהל צריך להיות תלמיד חכם, אבל אינו כותב שיש לו זכות חזקה (׳נהגו העם׳, בתוך: ׳נתן דויד׳, דף שצ).

 

המסקנה: מוהל כמו כל בעל תפקיד בקהילה היה עובר בתורשה וזכה לחזקה. מדובר בזמן החדש, כאשר כבר החלו המוהלים לקבל שכר על מלאכתם, ועל רקע זה היתה תחרות ביניהם (י. בן נאיים, ׳נוהג בחכמה׳, עמ׳ 36).

ר׳ יוסף בן נאיים למד למול לשם מצוה ללא נטילת שכר, ומתח ביקורת על המוהלים שדורשים תשלום. התוצאה היא שחסרי יכולת ״דוחקים עצמם ולווים וממשכנים כליהם להשוות עצמן עם העשירים ליתן גם המה מתן דמים״. אגב הוא כותב שהמוהלים מתפילאלת וממראכש היו הולכים לכפרים תוך סיכונם מהשודדים כדי למול בהתנדבות לשם מצוה (הנ״ל, ׳שארית הצאן׳, ח״ב, סי׳ רנז).

ר׳ יוסף שגילה בקיאות בדיני מילה, כתב נגד מוהלים העושים מילה ופריעה בבת אחת, בניגוד לדין (שם, סי׳ רנח).

בבני מלאל היה, לפי מקור משנת תש״ח (1948), ״מוהל קבוע שהוא המוהל לכל בני העיר ובלעדו לא ירים איש את ידו וכל זה מקדם קדמתא״. (מכלוף אביחצירא, ׳יפה שעה׳, יור״ד, סי׳ סג).

בצפרו. ר׳ ישמ׳׳ח עובדיה מתח ביקורת על מוהלים שאינם עושים מלאכתם לפי הדין:

״וכתבתי כל זה להזהיר ולהחריד לב המוהלים לעשות מלאכת ה׳ באמונה כפי דין תורה שתתעלה שלא ישאר שום בר ישראל ערל חס ושלום כל ימיו״ (׳ישמח לבב השלם׳, יור״ד, סי׳ מז).

לחכם זה היה יומן בו רשם את הנימולים. הוא מל כבר 1226 תינוקות. ואחר כך מסר תפקיד זה ביד שני בניו (׳צבא ימי' בהקדמה ל׳תורה וחיים' תשל״ב, עמ׳ 27).

בקצר אלכביר, במאה ה־20 השוחט היה גם מוהל, ויש להניח שגם במקומות קטנים היה כך (יוסף בן נאיים, ׳נוהג בחכמה' עמ׳ 40).

אליעזר בשן-הורים וילדים בהגותם של חכמי צפון אפריקה-ברית מילה

עמוד 152

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשם לבלוג באמצעות המייל

הזן את כתובת המייל שלך כדי להירשם לאתר ולקבל הודעות על פוסטים חדשים במייל.

הצטרפו ל 226 מנויים נוספים
נובמבר 2024
א ב ג ד ה ו ש
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
רשימת הנושאים באתר