א. אישים מפורסמים בקהילות תאפילאלת שזכו לתענית ששת הימים-אישים ממשפחת אביחצירא-מאיר נזרי

ר׳ ישראל ב״ר מסעוד אביחצירא / בבא/סאלי

 

ר׳ ישראל אביחצירא, אחיו של ר׳ דוד ונכדו של ר׳ יעקב, המשיך במסורת אחיו ומור זקנו וגם הוא נהג לעשות הפסקת תענית גדולה כמה פעמים בבודניב ובארפוד, כך מעידה גם בתו ללא/שרה, אלא שהוא שבר את אחד השיאים מבחינת גיל המתענה, כאשר הפעם הראשונה, שבה עשה תענית זו, הייתה סמוך לחגיגת בר מצווה שלו, וביום האחרון להפסקה אף הלך לטבול. על החוויה של אותו יום ועל תגובתו של אחיו מתאר המקור הבא:

׳…ביום ששי הלך לטבול לכבוד שב״ק (=שבת קודש). לאחר שטבל, פגש אותו מור אחיו הגדול, עטרת ראשנו, ר׳ דוד זיע״א, הסתכל עליו והרגיש,שהוא צם הפסקה. אמר לו: אחי, מי הכניסך לזה הדחק? אתה עודך צעיר מדי, ועדיין לא טעמת טעם חטא, למה צמת הפסקה? עתה את הנעשה אין להשיב, אך אני מצווה עליך, שמהיום והלאה אל תחזור על מעשה דומה, כי אינך צריך לזה, עד שתגדל בעז״ה ותנהג כאות נפשך בדרך ה׳…׳.

המקור השני על בבא/סאלי

׳כגון דא מסופר גם על מרן בבא/סאלי זיע״א, שבעת שהיה שרוי בתענית ארוכה, הגיע לבקרו אחד מתלמידי החכמים החשובים, והגישו כיבוד אל השולחן. הפציר מרן בבא/סאלי זיע״א באורח, שיברך ויטעם, אך אותו חכם התעקש, שלא לפתוח באכילה לפני מרן בבא/סאלי זיע״א. משראה, שאין לו ברירה, ברך והתחיל לאכול, כדי שאותו אורח יאכל גם כן. בני הבית, שנכחו באותו מעמד וידעו על תעניתו יכלו להבחין בבירור באותות צער ועגמת נפש המתפשטים על פניו בשל אותה טעימה פחותה מכזית, אולם את סודו לא הודיע׳.

ר יחיא אדהאן

ר׳ יחיא אדהאן הוא נכדו של ר׳ יעקב אביחצירא ׳מסטרא דנוקבא׳, בן בתו, ללא/סתי היא מרת אסתר. ר׳ יחיא נהג לעשות הפסקה שבועית כזו כל שנה, ומספר ההפסקות, שעשה במשך חייו הגיע ליותר ממאה. על פרישותו ועל תעניותיו הנה תיאור מה שנכתב עליו בליווי דברי שבח מאת ר׳ ישראל אביחצירא:

״רבנו נולד בעיירה תאפילאלת הקדושה בשנת תרכ״ו לאביו הרה׳׳ג מכלוף אדהאן זצוק״ל ואמו מרת אסתר, בתו של הרב הגדול מעוז ומגדול, מרן אביר יעקב אביחצירא……מקטנותו היה נוטה לחסידות ופרישות ומאס בענייני העולם הזה. לילותיו וימיו צומות…נשמתו הגבוהה חיפשה ותרה אחרי חומרות וחסידות, סיגופים ופרישות.

כל ספרי המוסר כגון ׳ראשית חכמה׳, ׳שבט מוסר׳ ו׳פלא יועץ׳ היו שגורים בפיו בעל פה ומקיים כל הכתוב בהם… כל ימיו צומות וטבילות, ופוק חזי מאן גברא רבה דמסהיד עליה (=וצא וראה מי האיש הגדול המעיד עליו) אדמו״ר בבא/סאלי:

׳צניע ומעלי, פרוש מאהבה ומיראה, מכי אתא שמשא ועד מעלי בהדי כבשא דרחמנא בלחם סתרים רב חיליה וגברה, קים ליה בדרבא מיניה במעשה רב חומרי וקלי לאפוקי ולעיולי וכל הכתוב במגילת תענית קיים זה מה שכתוב בזה…׳.

[=צנוע ומעולה, נוהג בפרישות מאהבת ה׳ ומיראתו מזריחת השמש ועד הערב, בסודות אלה של ה׳ רב כוחו, למד מהחכמה והמעשים הגדולים והקטנים של מי שגדול ממנו(הוא ר׳ יעקב) להוציא ולהכניס (=ליישם), וכל הכתוב במגילת תענית (הצומות והתפילות) קיים זה מה שכתוב בזה׳].

והעיד עליו ר׳ ישראל, כי רבנו במשך שנות חייו צם הפסקה גדולה ממוצאי שבת קודש ועד ליל שבת קודש לכל הפחות מאה פעמים (בחייו) מלבד צומות שני וחמישי. ובשנה אחת צם בחודש תמוז – ימי החום הקשים והארוכים – פעמיים הפסקה גדולה ברציפות שבוע אחרי שבוע.

א. אישים מפורסמים בקהילות תאפילאלת שזכו לתענית ששת הימיםאישים ממשפחת אביחצירא

עמוד 160

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Recent Posts

הירשם לבלוג באמצעות המייל

הזן את כתובת המייל שלך כדי להירשם לאתר ולקבל הודעות על פוסטים חדשים במייל.

הצטרפו ל 239 מנויים נוספים
יולי 2026
א ב ג ד ה ו ש
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
רשימת הנושאים באתר